2016. dec 07.

Varázslat szőlővel

írta: Mégegyblogger
Varázslat szőlővel

Van egy kísérlet, ami segítségével lángoló szőlőszemet varázsolhatsz anélkül, hogy meggyújtanád a gyümölcsöt. Kíváncsi vagy, hogyan lehetséges ez? Akkor jól figyelj!

szolo3.JPG

Fogsz egy szőlőszemet, majd kettévágod közel azonos méretű részekre úgy, hogy egy kis darabon maradjon közöttük összeköttetés. Ezután berakod a mikróba úgy, hogy lefeded egy üvegpohárral, esetleg egy befőttesüveggel, de ha műanyag edényt használsz, az bár látványosabb, a tál megolvadhat, tehát a lényeg, hogy üveg legyen.

Mi fog történni? Hamarosan jönnek a lángok! 

szolo1.JPG

Miért? 

Valójában, amit látunk, az a világító gőzfelhő, ami a két szőlőszemet összekötő kicsi héjdarabka miatt jön létre, mivel egyfajta antennaként szolgál, és a mikrohullámokat egyenesen a szemek belsejébe vezeti. Távozni azonban nem tud, hanem ide-oda kering, míg végül annyira felforrósodik a darabka, hogy belobban. A nagy mennyiségű energia miatt plazmát hoz létre a szőlő.

Fontos! A kísérlet akkor működik megfelelően, ha a szőlőszem elég száraz, és javasolt olyan tányéron behelyezni a szőlőt a mikróba, amit nem sajnálunk. 

Kíváncsi vagy a végeredményre? A kísérlet végén ez lesz a szőlőszemből:

szolo2.JPG

 

Íme egy videó is a kísérletről!

 Na, kedvet kaptál te is a varázsláshoz? Akkor hajrá, de CSAK ÓVATOSAN!

Szólj hozzá